Närbild av en varelse som har en lövformad kropp och ser ut som en snigel på huvudet. Dvart bakgrund, själva djuret är grön med svaga små blå prickar.
Arten blåprickig solbadare "Elysia viridis" äter alger och tar genom en mycket speciell process upp kloroplaster från algcellerna, flyttar in genetiskt material i sina egna celler och kan sedan utnyttja solljuset för energiproduktion!
Foto: Fredrik Pleijel
TEMA: GENETISK MÅNGFALD I en ny volym av Nationalnyckeln, den första om snäckor, får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld.

I boken presenteras 146 arter, bland annat alla Sveriges nakensnäckor, huvudsköldssnäckor, säcktungesnäckor och kamgälssnäckor. Dessutom finns här en introduktion till underklassen Heterobranchia och bestämningsnycklar till alla ingående arter.

Heterobranchia är den artrikaste huvudgruppen bland snäckor. Form-och färgrikedomen är stor och av de ca 370 arter som finns i Sverige lever lite mer än hälften på land eller i sötvatten och övriga i havet. Författare till boken är Kennet Lundin, Klas Malmberg och Fredrik Pleijel. Arbetet med Nationalnyckeln har tagit två år men man har sedan 2012 gått igenom museisamlingar och dykt för att bygga upp kunskap om dessa spännande djur.

− Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för nakensnäckor, säger Kennet Lundin. Man blir glad av att se dem. De har också en stor ekologisk påverkan som inte många känner till. De betar bort många olika sorters fastsittande djur och skapar ledig plats för nya djur. Boken kommer 24 mars och går att beställa på nationalnyckeln.se.