En föreläsningssal med sluttande gradäng, full med folk. Två personer står framme vid podiet. Foto.
Foto: Annika Borg
TEMA: TRADITIONELL KUNSKAPAtt förebygga och motverka negativa konsekvenser för biologisk mångfald är av större vikt än någonsin, inte minst i exploateringar och samhällsbyggnadsprocesser. Strävan bör också vara att vända kurvorna mot en förbättrad situation. Så hur kan vi arbeta med miljöbedömning och MKB för en bättre samhällsplanering, som leder till bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald? I år arrangerades Mångfaldskonferensen och MKB-dagen gemensamt i början av november, för att sätta ljus på dessa frågor.

Ungefär 150 personer kom till SLU i Uppsala för att lyssna på föreläsare och få chans att träffas och diskutera dessa frågor med varandra.

Konferensen vände sig till dem som arbetar med biologisk mångfald i planering och beslutsfattande samt till dem som jobbar med miljöbedömningsrelaterade frågor inom myndighet, bransch och akademi.

Mari Kågström, forskare inom miljöbedömning på CBM, säger om årets konferens:

– Samhällsplanering som sektor är en viktig arena för att diskutera och agera för bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald. Vi ser att det är en ödesfråga som får stora praktiska konsekvenser i exploateringsprocesser till exempel. Därför slog vi i år ihop MKB-dagen med Mångfaldskonferensen, som SLU och CBM haft i många år, för att ge deltagarna från olika verksamheter chansen att mötas i detta gemensamma forum, och tillsammans arbeta för att förbättra situationen.

Konferensen arrangerades i samverkan mellan SLU Centrum för biologisk mångfald, Naturvårdsverket, Boverket, Trafikverket, Havs- och vattenmyndigheten och Mittuniversitetet.

Dokumentation från konferensen finns nu på www.slu.se/mk22