Tegelröd björksopp Leccinum versipelle & Aspsopp L. rufum.
Foto: Bo Mossberg
TEMA: MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNINGARNaturvårdspriset gick i år till Bo Mossberg, känd bl.a. för illustrationerna i Den nordiska floran.

Bo Mossberg får priset för ”för en helt unik gärning som konstnär och folkbildare. Hans illustrationer har betytt oerhört mycket för botanik- och naturvårdsintresset i Sverige. De har stimulerat många människor såväl till naturstudier som till praktiska bevarandeinsatser. Han är Nordens främsta botaniska illustratör och av världsklass, med en enastående uthållighet och vetenskaplig noggrannhet. Med klassisk teknik och stark känsla för färg och form uppnår han ett resultat av yppersta kvalitet”.

Han föddes i Norrköping 1935, men har sedan skolstarten bott i Stockholmstrakten. Tecknandet och musiken har varit glädjeämnen sedan barnsben. Jazzen har varit viktig för Bo. Rytm, puls och balans strävar han också efter på sina boksidor. – Färgklang, klangfärg … två begrepp som passar mig, berättar Bo Mossberg. I bilden talar Programmet sändes första gången man om färgklang, i musiken om klangfärg. De står för mig som symboler för de två uttrycksformerna.

Med naturen som inspirationskälla skapar han sina alster. Han ligger ofta invid blomman han målar av. Mossberg har illustrerat många böcker – orkidéböcker, svampböcker och barnböcker. Mest känd är han för illustrationerna i Den Nordiska floran, men hans ambitioner sträcker sig långt fram i tiden:

– Min önskan för framtiden är att få fortsätta med både färgklanger och klangfärger så länge jag kan hålla i min pensel och klarinett.