Bokomslag med ek omgiven av svampar, insekter och fjärilar. Illustration.
Foto: Illustration av Martin Holmer.
TEMA: TRADITIONELL KUNSKAPDå var det dags igen! Bengt Ehnström och Martin Holmer har tillsammans skapat en sjätte bok om träd och deras biologiska mångfald. Denna gång är det eken som står i fokus.

Det är alltså kanske inte så konstigt att en mängd olika djur, växter och svampar har kommit att specialisera sig på att leva på eken. SLU Artdatabanken redovisade för några år sedan att eken är viktig eller avgörande för nästan niohundra organismer, men att ytterligare lika många till är nära knutna till eken som föda och livsmiljö. Det handlar om en mängd olika substrat. Allt från de på våren skira bladen som det senaste decenniet ofta har angripits av den snedstreckade ekstyltmalen, till gammelekarnas döende stammar och deras roll för skalbaggslarver av många slag. De rika ekologiska möjligheterna med ekarnas håligheter till nytta för exempelvis ugglor och fladdermöss och det osannolika ekosystemet i innandömets mulm. Ekollon och gallbildningar och mycket annat gör sammantaget att eken är mycket mer än bara ett träd.

Mångfald i text och bild

När man läser boken hör man för sitt inre Bengts lugna dalmål berätta om sambanden mellan eken, bålgetingen, bålgetingkortvingen och blomflugelarver. Och då inser man att naturen är fantastisk. Ibland kan uppradningen av arter, deras storlek och kännetecken nästan bli lite hypnotiskt. Då är det läge att grubbla över Martins säkra artporträtt där strukturer, färger, lyster och nyanser ibland blir så verkliga att det nästan är osannolikt. Trädböckerna kombinerar på ett trevligt sätt text och bild. Uppställningen där ett litet urval av den rika mångfalden knyts till trädets olika livsstadier ger nya insikter om vikten av träd som individer. Det är en ynnest att få arbeta med dessa böcker med två så kompetenta konstnärer av olika slag. Ek – träd för kungar och kryp Boken kommer att finnas i handeln där böcker finns, från och med ingången på 2023.

Läs också artikeln:

CBM:s trädboksserie: Unik inblick i trädens liv

 

Text: Text: Håkan Tunón, CBM

Ek – träd för kungar och kryp kommer att finnas i handeln där böcker finns, från och med ingången på 2023.