TEMA: UNDER MARKYTANVälkommen till en utställning utöver det vanliga, från den 27 maj!

Det hela började med en fråga för två år sedan, om Björkboken* kunde vara med i en utställning med textilier. Det var Studio Bjarka, som skulle ställa ut sin första kollektion med tyger inspirerade av björken. När sedan Tallboken publicerades, visade det sig att samma Studio Bjarka, på sitt håll, skapat sin nästa kollektion med inspiration från tallen. Så föddes idén att göra någonting ihop, med kunskap, inspiration och konst utifrån biologisk mångfald och träd i fokus. Resultatet är utställningen som smygöppnar i Nationalparkernas hus i Tyresta nationalpark på internationella dagen för biologisk mångfald den 22 maj: ”Livets träd – trädets liv”. Det blir en kunskaps-

Exempel på mönster från kollektionen Bjarka och Tall. Exempel på mönster från kollektionen Bjarka och Tall.

Foto: Studio Bjarka

och inspirationsutställning i gränstrakten mellan konst och natur, med träden i centrum. Vad händer när man sammanför entomologens kunskap, illustratörens blick, och textilkonstnärens kreativitet?

Söndagen den 27 maj bjuder vi in till vernissage! Här kan man se tygerna från Studio Bjarka och akvareller från trädböckerna av illustratören Martin Holmer. Entomologen och författaren Bengt Ehnström visar och berättar om trädens mångbenta invånare, Martin Holmer signerar böcker och Studio Bjarka berättar om träden som inspirationskälla.

– Vår intention med kollektionerna Bjarka och Tall är att reflektera naturen och bidra till att skapa en känslig, vacker och naturlig atmosfär i såväl privata som offentliga miljöer. Att tillsammans med CBM och Tyresta Nationalpark inspirera till kunskap om den mångfald av liv som våra vanligaste träd är upphov till och i symbios med. Vårt hopp är att vi människor tar ansvar och vårdar den natur som vi är satta att förvalta med både kärlek och intelligens, säger Ulla Hedenberg Wikström, som tillsammans med Dominique Charrié bildar Studio Bjarka.

Se CBM:s webbsida, och Tyresta nationalpark: www.tyresta.se/naturum_nationalparkernas_hus/

Utställningen kommer att finnas på plats till den 30 augusti.

* Trädböckerna etc, är korta namn för den bokserie om biologisk mångfald i Sälgen, Aspen, Björken och Tallen, av Bengt Ehnström och Martin Holmer, som CBM givit ut, och som vi skrivit om tidigare här i Biodiverse.