TEMA: MARIN MÅNGFALDFinns det hajar i Öresund? Finns det överhuvudtaget något liv i havet och varför luktar det så illa på hösten vid stranden? Det var många frågor som kom både från vuxna och barn när Upplevelsepedagogerna slog upp portarna till ”Vattentältet” förra sommaren.
ribban_B

Foto: Michael Palmgren

Malmö är en av få storstäder som kan skryta med en flera kilometer lång badstrand mitt i stan. Kunskapen om livet i havet är dock dålig och vi i föreningen Upplevelsepedagogerna vill med ”Vattentältet på Ribban” ge alla möjlighet att upptäcka och bryta ytan ner till havets värld.

Då man får möjlighet att undersöka nyhåvade djur och växter eller ser solen vackert stråla genom vattenytan under snorkelturen, öppnas en ny spännande värld. Att känna vattentrycket när man första gången går ut i vadarstövlar eller bara att ta i tång eller i en krabba är stora upplevelser med stort pedagogiskt värde. Att få möjlighet att snorkla är lika spännande för en fyraåring som för den 81-åriga dam som hade snorklat på 60-talet och ville uppleva känslan igen.

Tipspromenad under vattnet

Vårt tält bestod av två enkla arbetsbodar med tälttak. En av bodarna blev lektionssal och den andra experimentbod med laboratorium, akvarier och utställningar. Ett 30-tal dykardräkter och vadarstövlar köptes in, håvar, snorklar och mikroskop likaså. En del labutrustning fick vi från Malmö högskola. Vårt stora tusenlitersakvarium inreddes med grund botten, blåstång, ålgräs och ruppia, samt några av havets invånare: tångspigg, rödspättor, krabbor, räkor och spigg.

I vårt klappakvarium fick man klappa krabbor och plattfiskar och i havslabbet kunde man studera djur och växter i mikroskop, alltid tillsammans med pedagoger och marinbiologer. I tältet fanns filmer och utställningar om livet i Öresund och i en kreativ hörna kunde alla besökare rita sin bild av djuren och växterna i sundet. Men vi skapade också Sveriges första undervattenstipsrunda med kluriga frågor om djur och växter som man kunde hitta under sin snorkeltur. Tipsrundan bestod av tio stationer ner till två meters djup.

Det okända avskräcker

Redan under de första dagarna i juli var det hundratals besökare som följde med våra pedagoger för att håva djur och växter. Vi märkte att besökarna ofta var rädda för det okända i havet. Nästan allt var äckligt; slemmig tång som luktar illa, hemska snärjande växter och krabbor som antingen nyps i tårna eller är döda. Besökarna fick därför själva upptäcka att tången som snärjer faktiskt är en ganska vacker havsbuske och att alla döda krabbor bara bytt till en större kostym och lämnat ett tomt skal efter sig. Krabbkostymer blev fina souvenirer, uppklistrade på en sten med texten ”Ribban 2005”.

Uppdämt behov

ribban_APå bara en vecka bokades hela höstens upplevelser i tältet av över 2300 skånska skolelever. Varje klass fick 2 ½ timme med snorkling, håvning och marinbiologiska experiment som på ett lekfullt sätt skapar intresse för vår havsmiljö, djuren och växterna.

Sammanfattningsvis fick ”Vattentältet på Ribban” under fyra månader besök av 34 000 besökare från Öresundsregionen och även mer långväga turister. Att det fanns ett uppdämt behov och kunskapstörst om havet visste vi men att intresset skulle vara så stort var överraskande.

I år välkomnar vi särskolor och andra grupper med olika typer av funktionshinder. Alla får möjlighet att följa med ut i vattnet och snorkla eller håva djur i rullstol och vadarstövlar. Känslan av att vara viktlös är likadan för alla och alla kan om de får chansen.

 

Vattentältet på Ribban

Projektet har gjorts möjligt med 1,4 miljoner kronor i anslag från Malmö Stad, Region Skåne och NIP-medel från Naturvårdsverket.
Kultur- och Miljöföreningen Upplevelsepedagogerna består av naturpedagogen Peder Hansson, naturfilmaren Michael Palmgren och läraren Erland Werasinghe.
I framtiden planeras ett stort upplevelsecenter med namnet SEA U. Centret blir en åretruntverksamhet om hav, vatten, natur, miljö och energi, med en funktionshinderanpassad vattentemapark.

Mer information: www.sea-u.se, michael@sea-u.se