Morgondimmor vid småländska Korrö. Här ordnar STF gourmetvandringar i tid, rum och smak. Vandringen genom Korrös skogar bjuder på allehanda småländska delikatesser som hjorthjärta, rökt gös, nykokt kantarellsoppa och nypressad äppelmust, men också på historiska smakbitar som svältårens barkbröd och björksav.
Foto: Nils Hedberg Grimlund
TEMA: SKOGENS VÄRDENAllt fler flyttar in till stan, men den ursprungliga världen där det vare sig finns hyreskaserner eller radhuslängor lever kvar som en romantisk dröm hos frustrerade stadsbor. En dröm som är möjlig att utforska vaken.

Vill man se en tjäder leka bör man bege sig ut i skogen. Där kan man också stöta på lekfulla svampplockare eller vardagsfilosofer som finner sin sinnesfrid i trädtopparnas sus. Bakom granarna skymtar orienterare som blixtrar förbi eller kanske ett jaktlag med stövlar och röda mössor. Skogen lockar människor med de mest skiftande krav på sin gröna lekplats.

Många nöjer sig med spontana skogsupplevelser och behöver inga andra ursäkter än hundpromenader eller joggingpass för att ta sig dit. Men allt fler söker sig till ledarledda skogsaktiviteter. Organiserade utflykter är många storstadsbors flyktväg från stenstaden och många av de mest speciella skogsäventyren kräver kunskap och lokalkännedom för att komma till sin rätt.

Nygammal kolartradition

I 125 år har Svenska Turistföreningen (STF) arrangerat natur- och kulturarrangemang ute i skog och mark. Intresset för vildmarksrekreation är så stort att deltagarunderlaget räcker till flera tusen aktiviteter varje år.

Vid Navardalens vildmarksstation, ett stycke norr om Älvdalen, kan den som inte räds sotiga fingrar prova på livet som kolare. En gång i tiden skövlades väldiga skogsområden för att framställa träkol till den tidens järnproduktion. Numera är kolandet mer miljövänligt och kolmilan ligger inbäddad av skogen i Gryvelåns naturreservat.

Ryttare som har tröttnat på sina ridhus och längtar efter fartvinden och rytmen från en galopp över snötäckta sjöar kanske istället tar sig till de värmländska skogarna på ridweekend vid Lakene Gård med anor från 1600-talet. Här går ridturen enskilt eller i grupp över tallhedar och genom skog, längs med raviner och vid sjökanten.

Överlevnad i skogen

Är längtan efter djurupplevelser i skogen fortfarande stor kan den stillas genom ett besök på Edsåsdalen där man kan prova på livet som fåraherde för en dag. På morgonen följer besökarna med föreningen Fjällbete ut bland Årefjällens dalar och skogar och vallar fåren till nästa bete med hjälp av vallhundar. Vuxna fåraherdar får lära sig att laga stängsel, hitta fårfarligheter och ett och annat knep hur man lockar tillbaka förrymda får. Under tiden har de små fåraherdarna fullt upp med att klappa alla lammungar. Som fåraherde stannar man upp och fikar emellanåt samtidigt som man pratar om livet som fåraherde och samspelet mellan människa, djur och miljö.

Äventyrliga familjer kommer till Kolarbyn på överlevnadskurs i skogarna utanför Skinnskatteberg. Både barn och vuxna lär sig göra upp eld, hitta och rena vatten, hitta föda och bygga en övernattningsplats. Barnen får komma ut i en riktig skog och bli trygga med att vara i naturen. Ännu mer äventyrliga familjer följer med guiderna från Kolarbyn på vildmarkssafari och lär sig spåra varg och lurpassa för att få se bävern komma simmande.

Förutom dessa nedslag i STF:s skogspalett svämmar landets upplevelsekalendarier över av lokala naturguidningar, promenader och äventyr. Kommuner, länsstyrelser, stiftelser och föreningar slåss om att få tillfredsställa stadsbornas romantiska skogsdrömmar. Och stadsborna kommer. Några åker hem med drömmarna orubbade. Andra har vaknat upp till djupare insikter om att skogen både är dröm och verklighet.