TEMA: "ARTJAKT"Det är dags att öppna ögonen för snäckorna. Just nu pågår arbetet med den andra Nationalnyckelvolymen om snäckor, Gastropoda. Boken presenterar lungsnäckor. Här återfinns exempelvis vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel, arter som är välkända/ökända av husägare och andra. Bland de 200 arterna finns även många betydligt mindre kända, vilka nu får uppmärksamhet.
Närbild på en liten brun snäcka. Konglassnäcka Vitrina pellucida. En av Sveriges mest allmänna landsnäckor och man hittar den i nästan alla typer av miljöer, men den är ovanligare i ren barrskog. Foto: Jonas Roth 

Foto: Jonas Roth

Under året kommer den andra volymen om snäckor i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Detta blir den första volymen som presenterar en organismgrupp vars arter lever såväl på land som i sötvatten och hav; 130 land­levande (Eupulmonata, äkta lungsnäckor), knappt 40 i sötvatten (Hygrophila, sötvattenslungsnäckor) och cirka 30 marina arter (Pylopulmonata, lock­lungsnäckor).

– Få känner till att vi har fler än 100 olika arter av landlevande snäckor i Sverige. Utöver ”vanliga” snäckor behandlar boken även drygt 20 sniglar, vilka faktiskt också är snäckor, men de har under evolutionen reducerat sina skal, för att bli snabb­are. Sniglar har ofta en liten skalrest kvar i ett hudveck, berättar Ulf Bjelke, projektledare för bok­en i samarbete med Ted von Proschwitz, Kennet Lundin och Jonas Roth.

Många landlevande snäckor är indikatorer för skoglig kontinuitet och för kalkrika miljöer. Skogs­levande snäckor är ofta känsliga för intensivt skogsbruk. De flesta behöver även stora mängder kalk för att bygga upp sina skal, men undantag finns. Vissa arter trivs i kalkfattiga miljöer och har speciella anpassningar för att ta upp de små mängderna av kalk som finns där.

Även arterna i sötvatten och hav uppvisar många specialiseringar av olika slag – vilka får ni läsa om i den kommande boken!