En person tittar ut från en helikopter över ett landskap med fjäll och stubbar. Personen ser ett landskap fullt med aktivitet och personer som bygger vindkraftverk, vattenkraftverk, sätter upp elledningar, bygger vägar och hus och gruvdrift. En räv och en björn vandrar runt. Mitt i bilden höjer sig en liten ö av mark där renskötare och renar balanserar på kanten medan en man hugger ned den sista granen med motorsåg från en teleskoplift.
Foto: Illustration: Simon Kneebone
TEMA: MILJÖBEDÖMNING OCH BIOLOGISK MÅNGFALDI FOKUS: KUMULATIVA EFFEKTER. Kumulativa effekter uppstår när flera olika faktorer samverkar med varandra. Som både forskaren Annette Löf och renskötaren Anja Fjellgren Walkeapää skriver (se länkar nedan) är renskötseln en verksamhet där de kumulativa effekterna av olika sorters exploateringar sätts på sin spets. Lägg därtill klimatförändringarna, som det inte finns någon snabb åtgärd för och som allt mer påverkar möjligheterna till renskötsel på olika sätt.
  • Tjänstemän på förvaltningsmyndigheterna och verksamhetsutövare upplever att de inte förmår att beakta och motverka de kumulativa effekterna.
  • Gruvbolags miljökonsekvensbeskrivningar vid exploatering av mark tar otillräcklig hänsyn till kumulativa effekter (den totala, samlade påverkan) på samebyar och deras renskötsel. Detta trots att både Miljöbalken och olika EU-direktiv kräver att bolagen ska redogöra för hur de kumulativa effekterna av gruvbrytning påverkar samebyarna.
  • Utbyggnad av vattenkraft påverkar betesområden och kan medföra att man tvingas lägga om flyttvägarna. Möjligheten till nya flyttvägar påverkas av tillgång på bete (som minskar drastiskt med skogsbruket) och andra störningar såsom hundspannskörning och skoteråkning.
  • Vindkraft är en viktig del av den förnybara och fossilfria energiproduktionen i Sverige. En stor del av vindkraften byggs ut i norra delen av Sverige och hamnar därmed inom renskötselområdet. Renarna undviker områden där vindkraftverken är synliga. En effekt av detta är att renarna i vissa lägen drivs in i områden med större bilvägar. År 2003 fanns det 48 vindkraftverk i norra Sverige, och 2019 fanns det 1439 stycken. Ytterligare 2595 verk har beviljats tillstånd att uppföras och 1014 verk handläggs
    (siffror från 2020).
  • Infrastruktur. Många renar blir årligen påkörda på vägar och järnvägar. I många områden är det ett stort arbete för renskötare att hålla renarna borta från infrastrukturen, och mycket betesmark kan därmed bli outnyttjad. I takt med att vägar och järnvägar byggs ut, behövs fler lösningar för viltpassager, och mer forskning om vad som fungerar, något som Trafikverket arbetar med.
  • Rovdjur utgör ett stort problem för renskötseln. Till viss del ersätts förluster ekonomiskt. Mer forskning behövs för ökad förståelse för hur rovdjuren långsiktigt påverkar renhjorden och vilka effekter olika förvaltningsåtgärder kan förväntas få på renhjorden.

 

Läs fler artiklar på temat KUMULATIVA EFFEKTER:
När pusslet bryts sönder bit för bit av Anja Fjellgren Walkeapää
Sten på Sten – Ett forsknings och förvaltningsperspektiv på kumulativa effekter med renskötsel som exempel av Annette Löf.

LÄS MER

Det mesta av informationen på denna sida är hämtat från projektrapporten Omtvistade landskap: Navigering mellan konkurrerande markanvändning och kumulativa effekter (2020) av Rasmus Kløcker Larsen et al.