TEMA: KLIMATETI förra numret av Biodiverse efterfrågade vi vilken publikation som ni läsare har närmast om hjärtat. De svar vi fick in gjorde oss väldigt glada! Det är tydligt att våra böcker och publikationer både berör och kommer till användning bland sina läsare.

Fortsätt gärna att dela med er av era erfarenheter och tankar kring det vi publicerar. Vår önskan och ambition är att de ska vara till nytta och nöje för så många som möjligt. Utlottningen av en bok vanns av Bert Eriksson i Nyköping. Grattis!

Etnobiologi i Sverige: Människan och naturen Etnobiologi i Sverige: Människan och naturen

Hans motivering löd:
”Vad jag först och främst tänker på av de publikationer från CBM är Människan och naturen, den första delen i etnobiologiverket och anledningen är att jag hade den som ett utmärkt studiematerial i en distanskurs vid Dalarnas högskola i just ämnet etnobiologi.”

Ett hederspris går till Rune Stenholm Jakobsen, som gav en sinnlig och entusiastisk beskrivning av boken Mångfaldsmarker, en beskrivning som andas svårslagen nyfikenhet och vetgirighet.

Runes motivering låter så här:
”När mina fingertoppar smyger sig över den luftiga framsidan av Mångfaldsmarker så dras jag in i min inneboende naturvårdseldsjäl. Tiden snurrar tillbaks till mina vetgiriga universitetsstudieår där jag i förtvivlan och frustation saknade en praktisk naturvårdsbok. Kurser som ”praktisk naturvårdsbiologi” var ett skämt – det handlade om buffertzoner medan jag ville veta saker som: Hur många får ska jag sätta ut på denna beteshage…? Först flera år senare blev min dröm infriad. Vi fick Mångfaldsmarker som kurslitteratur på Dacapo i Mariestad. En innerlig lycka. Äntligen! Och till och med så snygg också! Detta är den absoluta saftigaste CBM-boken i min hylla och ingår i min topp 5 tillsammans med rödlistan, signalartsboken, Natura2000-definitioner och såklart Nationalnyckeln. Från djupet av min eldsjäl – varm tacksamhet och en kram lång som ekens livscyklus.”