TEMA: GOD NATURVÅRD

Jägarna får inte skjuta björn vid åtlar. Det kan vara frukt, fisk, kadaver eller annat ätbart som lagts ut för björnar. Det har Naturvårdsverket nu beslutat.

– Många problembjörnar har blivit oskygga därför att de kommit över föda i närheten av människor. Det kan vara vid jaktåtlar, som jägarna lagt ut för att underlätta jakten. Nu förbjuder vi jakt vid åtel. Finland har redan ett sådant förbud och i USA är det förbud mot åteljakt på brunbjörn, förklarar direktör Björn Risinger, Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket tillåter i år skyddsjakt på 60 björnar, jämfört med 56 i fjol. I landet finns cirka 1 000 björnar. Enligt riksdagens be-slut i våras om rovdjurspolitiken bör miniminivån vara 100 föryngringar per år och att totala antalet är minst 1 000 björnar.

Skyddsjakten inleds 21 augusti, utom i Norrbotten där 25 augusti är startdatum, och avbryts när kvoten för länet är fylld. Sista jaktdatum är 15 oktober – 30 september i Norrbotten. Skyddsjakten ska vara avslutad två timmar innan solens nedgång för att undvika att jägaren måste eftersöka en skadeskjuten björn i mörker.

Källa: Naturvårdsverket

Hela beslutet finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida: www.environ.se under Pressmeddelanden