Närbild på kor som sträcker sig mot fotografen. Foto.
På Lillhärjåbygget finns en besättning fjällnära kor. De vuxna korna handmjölkas och det tillverkas mejeriprodukter av mjölken på gården. Korna går hela sommaren på fritt bete i skogen och på myrarna vid gård och fäbodvall. För att styra korna går gårdsfolket ut med djuren varje morgon till olika betesområden. Allt hö hässjas och förvaras på loften till vinterladugården och i ladorna. Det finns nio lador på gården och en på fäbodvallen. Höet hämtas hem till gården på vintern.
Foto: Eva Karlsson
TEMA: TRADITIONELL KUNSKAPI ett pilotprojekt ska Länsstyrelsen i Jämtlands län beskriva hur myndigheten bidrar till att respektera och bevara traditionella kunskaper relaterad till biologisk mångfald, och skydda och uppmuntra hållbart sedvanebruk av mark och vatten. Gården Lillhärjåbygget är med sin unika historia och rikedom av kunskap och traditioner ett exempel på hur man uppmärksammar detta. Eva Karlsson på Länsstyrelsen i Jämtlands län berättar om en plats som är en länk mellan det förgångna och framtiden.

Gården Lillhärjå­bygget i sydvästra Härjedalen blev 2002 norra Sveriges första kulturreservat. Gården, som är privatägd, är ett småskaligt fjällnära familjejord­bruk med fäboddrift. Gården ägs och brukas av femte generationen av samma släkt och de senaste brukarna på gården har alla varit kvinnor, Anna, Karin, Ann och Eva. De natur-och kulturhistoriska värdena i reservatet består av både materiella och immateriella värden, biologisk mångfald och biologiskt kulturarv. Gårdens hela brukningssystem används fort­farande och består av bete av kor och får vid hemgård och fäbod, åkerbruk, slåtter och häs­sjning, urtag ur skog till virke och byggnation, djurhållning med fjällnära kor och mejerihan­tering med tillverkning av livsmedel. Kultur­reservatet är också ett viktigt referensområde för forskning och förmedling av traditionella kunskaper. Lillhärjåbyggets kulturförening har samarbete med Göteborgs universitet (Hant­verkslaboratoriet, läs mer i artikeln här) och Bäckedals folkhögskola i utbildningen Hållbar kunskap.

Den här typen av jordbruk har historiskt sett bedrivits på många platser längs hela fjällkedjan. Kanske bland annat just på grund av 1900-talets vägdragningar fram till avlägset belägna gårdar, så har allesammans lagts ned och övergivits – utom Lillhärjåbygget. Det ger gården en helt speciell roll, som enda repre­sentant för ett i övrigt försvunnet kulturarv. Det handlar om hur hela gårdens brukande är organiserat, med mjölkkorna i centrum. Gården ligger mitt i ett stort myrområde med flera kvadratmil av marker som inte har om­vandlats av modernt skogs-, jord- och vatten­bruk. En viss dimensionshuggning av tall har genomfört i vissa delar, en gång under förra delen av 1900-talet, men det är allt. Att hitta sådana kvaliteter i ett helt landskap, nedanför fjällen, är mycket ovanligt i Sverige idag. På de allra flesta håll handlar det om mindre områ­den, eller landskap med vissa inslag av lik­nande kvaliteter. Mitt i det här stora området fortgår än idag det traditionella brukande som tidigare påverkade hela landskapet.

Lillhärjåbyggets sätt att nyttja den omgivan­de naturen bygger på en ackumulerad plats­bunden kunskap som ärvts från generation till generation. Bryts den traditionen försvinner för alltid ett unikt kulturarv som berättar en del av Norrlands inlands historia. De tradi­tionella kunskaperna hos människorna på Lillhärjåbygget är svåra att ersätta om man vill uppnå samma typ av skötsel. Skulle skötseln till exempel överlåtas på en entreprenör skulle familjens samlade historia, förankring, en­gagemang och kunskaper gå förlorade i stor utsträckning.

Nu har det gått tjugo år sedan Lillhärjåbyg­get blev kulturreservat och ett nytt genera­tionsskifte står för dörren. Det är fantastiskt roligt att en ny generation är beredd att ta över gårdens fjälljordbruk i väglöst land med allt vad det innebär, men det kräver engage­mang och resurser om det ska gå att genom­föra.

 

Text: Eva Karlsson, Länsstyrelsen i Jämtland

Fakta: KULTURRESERVAT

Skyddsinstrumentet kulturreservat infördes med miljöbalken 1999. Avsikten är att möjliggöra vård och bevarande av värdefulla kulturpräglade landskap. Det omfattar byggnader, anläggningar, lämningar och marker – men även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditio­ner.