TEMA: NÄRNATURIntegration. Detta ord som används så ofta men är så svårt att förverkliga. I projektet ”Kulturell mångfald möter biologisk mångfald” är närnaturen en spännande mötesplats.
boot-sandal

Foto. Anna Hadders

Naturupplevelser. Stövlar och ryggsäck, termos och ostmackor. Eller sång och dans och helstekt kalkon. När olika kulturer blandas kan oväntade saker hända. Då faller ljuset på ett nytt sätt mellan träden och perspektiv ändras. Museiekolog Anna Hadders vid Regionmuseet i Kristianstad berättar:

– Vi gick på tur i skogen med en grupp gymnasietjejer från bland annat Irak, Libanon och Palestina. För mig är det självklart att ha kängorna på. Men flickan från Irak som kom i nylonstrumpor och högklackat, hon kunde ta sig fram hon också. Det var bara annorlunda och jag fick mig en tankeställare! Många svenskar ser friluftsliv som något självklart, men fenomenet är faktiskt inte mer än 100 år gammalt i Sverige.

Samarbetsprojekt

Promenaden skedde inom ramen för projektet ”Kulturell mångfald möter biologisk mångfald” som drivs av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med flera organisationer och myndigheter.

Anna Hadders är projektledare och lyfter fram friskvårds- och hälsoaspekten och möjligheten att få nya kategorier människor att ta del av Sveriges natur samtidigt som de lär sig mer om den. Allemansrätten är en central del av projektet. Att skapa mötesplatser och kontaktnät mellan gamla och nya svenskar är också viktigt.

Utställning på turné

Etnolog Anne Rosengren, anställd av projektet, har intervjuat ett 40-tal personer om deras syn på naturen. Materialet kommer bland annat att användas i den vandringsutställning som planeras i projektet (se nedan).

– Det har varit människor från olika länder, vuxna, ungdomar, barn, funktionshindrade, trädgårdsintresserade och föreningsaktiva. Jag har försökt att fånga många olika förhållningssätt till naturen, berättar hon.

Mångfaldsprojektet

”Kulturell mångfald möter Biologisk mångfald” startade under våren 2005. Projektet ska bland annat resultera i en vandringsutställningen ”Får man grilla här?” som visas i Kristianstad våren 2006. Därefter blir det två parallella turnéer, en i Skåne och en i övriga delar av Sverige.

Mer information:
Anna Hadders, tel. 044-13 57 22
anna.hadders@regionmuseet.m.se
Anne Rosengren, tel 044-13 53 66
anne.rosengren@regionmuseet.m.se